Älä vastusta tuulivoimaa misinformaatiolla!

Mielipidekirjoitus, joka toimi vastineena ajankohtaiseen tuulivoimakeskusteluun. Julkaistu Pielavesi-Keiteleessä 8.6.2022.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

6/8/2022

Nimim. "Rahanko takia?" esitteli Pielavesi-Keiteleessä (25.5.) tuulivoiman väitettyjä terveyshaittoja infraäänten ja mikroaaltosäteilyn osalta.

Tuulivoimasta saa olla perustellusti montaa mieltä. On silti tärkeää, että julkisen keskustelun väitteet ovat faktapohjaisia ja tietoa etsitään eri lähteistä kriittisesti.

Lyhyesti sanottuna "Rahanko takia?" esitti hyvälläkin tahdolla tulkiten kyseenalaisia, jopa misinformaatiivisia kantoja tuulivoiman "terveyshaitoista." Lähteinä mainittiin mm. Ilpo Forsman ja Kimmo Suomi, joidenka valheellisia väitteitä THL:n erikoistutkija Anu Turunen on Helsingin Sanomissa ja Keskisuomalaisessa korjannut.

"Tiedeyhteisön nykykäsitys on, että on erittäin epätodennäköistä, että tuulivoimaloiden tuottama infraääni voisi aiheuttaa terveyshaittoja niillä äänenpainetasoilla, joita tuulivoimaloiden läheisyydessä sijaitsevilla asuinalueilla esiintyy", Turunen kertoi HS:lle 2016. THL on tehnyt asiasta seurantatutkimuksia. Tuulivoimakunnissa ei havaittu väitettyjä sairauksia sen enempää, kuin muuallakaan.

Forsmanin "asiantuntijuutta" esiteltiin aikanaan samassa tilaisuudessa, jossa puoluevirkailija Matti Putkonen (ps.) lanseerasi pseudotieteellisen, ns. "räjähtävän lepakon teorian", jossa voimaloiden lavat aiheuttaisivat painevaihteluita, jotka tuhoaisivat lepakoiden keuhkoja. Väitteelle hirnuivat faktantarkastajat ja valtakunnanpoliitikot, mikä kuvaa tuulivoimaskeptisten terveysväitteiden tasoa hyvin.

Suomen väitteitä on puolestaan kumottu sekä THL:n että Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimusdataa käyttäen, mikä ei yllätä, sillä Kimmo ei ole emeritusprofessorina tuulivoiman tai lääketieteen ekspertti. Suomen professuuri koskee liikuntatieteitä.

Tuulivoiman melu- ja maisemahaitat voivat huolettaa joitakin. Terveysvaikutuksia tuulivoimalla ei silti tiedekonsensuksen mukaan ole. Kun päättäjänä pohdin kantaani asiaan, puolitotuuksellisten höpöheittojen sijaan mietin kuntani elinvoimaa – Tuulivoiman hyviä työllisyys- ja kuntatalousvaikutuksia, joidenka myötä avautuu väyliä yhteisömme elvyttämiseen. Ihmisten terveys on minullekin etusijalla, mutta tuulivoima ei sitä vaaranna. Päinvastoin, terveyttä edistäviin toimenpiteisiin voi saada tuulivoimasta tuloja!

Ei siis kysytä "rahanko takia", vaan "paremman tulevaisuudenko takia?"

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele