Ehdokkaat ja puolueet ne yhteen soppii!

Mielipidekirjoitus, joka toimi vastineena ajankohtaiseen keskusteluun kuntavaaleista. Julkaistu Pielavesi-Keiteleessä 24.2.2021.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

2/24/2021

Hannu Maukonen muistutti äsken Pielavesi-Keiteleessä (17.2.) kansalaisia kuntavaaleista. Maukosen mielestä vain ”kaikkien etua puolueista riippumatta ajava ehdokas on paikallaan pitämään meidän kansalaisten puolia.”

Puolueaktiivina Maukosen kirjoitus riipaisi minua hieman sydämestä. Kyllä puolueisiin sitoutuneet ehdokkaatkin ajavat kansalaisten etua, kukin arvojensa pohjalta ja omista lähtökohdistaan. Nämä vaihtelevat puolueesta puolueeseen, ja juuri ne erot auttavat äänestäjää ennakoimaan, mitä hänen ehdokkaansa todennäköisesti ajattelee.

Voihan sitä vielä varmuudeksi kysyä ehdokkaalta itseltään, ”No mitänä oot just Vihreitten ehokas? Entäs tämä Keskustan kaveri, mittees työ ajatta?”

Sekä Keiteleellä että Pielavedellä on pitkät perinteet siitä, että valtuustoissa vaikutetaan puolueista käsin. Ehdokkaaksi aikova joutuukin siis yleensä valitsemaan puolueista sen itselleen mieluisimman – Ja siinä värillä on kyllä väliä.

Lista kasataan monesti myös yhteisen vaaliohjelman taakse, joten puolueen vaikutusta ehdokkaaseen ei pidä missään nimessä väheksyä; Päinvastoin, tulisi yhä selvemmin teroittaa, missä kysymyksissä eri puolueiden ehdokkaat eroavat keskenään.

Toisin kuin Maukonen neuvoi, minä muistuttaisin kaikkia katsomaan myös puolueisiin äänestettäessä – Minkälaisella agendalla tämän ehdokkaan puolue menisi seuraavalle valtuustokaudelle?

Lauri Kaunisaho

Kuntavaaliehdokas (vihr.)

Keitele