Eriävä mielipide kuntastrategian ympäristökirjauksista

Jätin tämän eriävän mielipiteen Keiteleen kunnanvaltuuston kokouksessa 6.11.2023.

BLOGI

11/6/2023

Nyt hyväksytty kuntastrategian päivitys jää vajaaksi sen ilmastoon ja ympäristöön liittyvien kirjausten osalta. Ne ovat riittämättömiä, koska tavoitteiden edistymistä ei tarvitse seurata konkreettisilla mittareilla.

Yhtenä Kestävyys-kohdan tavoitteena on "huolehtia ympäristöstä ja ilmastosta." Jos huolehtimista ei mitata, miten se näytetään todeksi? Kunnan ilmasto- ja ympäristötyö uhkaa jäädä satunnaiseksi ja pistemäiseksi, jos se ei saa yhtä selkeää arvostusta ja raamitusta, kuin muut strategian sektorit.

Me kaikki tarvitsemme tietoa johtaaksemme, kaikilla päätöksenteon sektoreilla. Tietoa on hyödynnettävä myös ilmasto- ja ympäristöasioissa. Ilman uskottavia mittareita helppoa tietoa ei ole.

Moitin tässä salissa istuvia päättäjäkollegoitani. Juhlapuheissa luonnosta saatetaan puhua kauniisti ja huolta kantaen, mutta kun vastaan tulee edes pieni tekninen parannusehdotus, sekin on liikaa. Moinen toiminta ei ole järkivihreää, se on kaksilla rattailla ajamista.

Jos kuntalainen kysyy ”onko kunnassamme poliittista tahtoa suojella luontoa”, en rehellisesti osaisi vastata tuohon kysymykseen. Merkit ovat kuitenkin huonot.

Luonto- ja ilmastoasioita on ajettava sellaisella asenteella, ettei joudu katumaan toimiaan vaikka sitten 20 vuoden päästä. Tämä strategian versio ei ole tuohon peilaten riittävä. Harmittelen, ettei muutosesitys menestynyt, ja jätän tämän eriävän mielipiteeni merkiksi siitä, että seison yhä niiden sanojen ja lupausten takana, mitkä taannoin äänestäjilleni esittelin ja joidenka ansiosta tässä tänään seison.

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele