Henkilötunnuksella ei ole identiteettiä, ihmisellä on

Mielipidekirjoitus, joka kirjoitettiin vastineena ajankohtaiseen keskusteluun sukupuolista ja henkilötunnuksista. Julkaistu Pielavesi-Keiteleessä 23.12.2020.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

12/23/2020

Yrjö Saraste opponoi äskettäin Pielavesi-Keiteleessä (16.12.) henkilötunnusten uudistamista. Saraste tyrmäsi ajatuksen sukupuolimerkintöjen poistamisesta ”käsittämättömänä” ja epäili ”ettei missään yhteydessä saisi enää mainita sukupuolta.”

No, ei se nyt ihan noinkaan ole. Oikeus sukupuolen itseilmaisuun ja tasavertaiseen kohteluun on jatkossakin meillä kaikilla. Näitä asioita on hyvä arvostaa. Sukupuolettomia henkilötunnuksia kuitenkin perustellaan ensisijaisesti tietoturvan paranemisella. Ylimääräisten tunnistetietojen karsiminen itse henkilötunnuksista vaikeuttaisi mm. identiteettivarkauksia.

Itse toivottaisin uudistuksen jo tältä pohjalta tervetulleeksi, mutta koska nämä sukupuoliasiat tulivat myös puheeksi, niin todettakoon tämäkin: Mielestäni olisi hienoa, jos uudistus johtaisi siihenkin, ettei mm. transihmisten tarvitsisi jatkossa enää pelätä sitä häpeää, jos henkilötunnusta tarkastava virkailija katsookin vinoon tentaten: ”Ootko sä nyt nainen vai mies?”

Aakkosnumeerisella tunnuksella kun ei ole identiteettiä, ihmisellähän se on.

Olisikin arvokasta, että jokaista kohdeltaisiin tasavertaisesti, sukupuoli-identiteetistä riippumatta.

Lauri Kaunisaho

Keitele