Keskustan idea erityistalousalueista on vaalitemppu

Mielipidekirjoitus ajankohtaisesta aiheesta. Julkaistu Savon Sanomissa 21.6.2022.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

6/21/2022

Juhannus jo lähestyy. Pian päivätkin lyhenevät. Siinä sivussa kiihtyy myös huhtikuun eduskuntavaaleja pohjustava poliittinen keskustelu, jonka tuoksu erottuu tuomenkukan jälkeen yhä vahvemmin ilmasta.

Lupauksia lentää ja kauniita lauseita on luvassa. Äskenhän Keskustan puoluekokouksesta kantautui puheenjohtaja Saarikon lausumana ilosanoma erityistalousalueista. Puoluesihteeri Pirkkalainen julisti samaa evankeliumia myös Savon Sanomissa (16.6.).

Mutta pieniä ovat silakat joulukaloiksi. Erityistalousalueet näyttäytyvät itselleni lähinnä keskustalaiselta vaalitempulta, jolla yritetään signaloida vaalikansalle maaseutumyönteisyyttä ilman todellista katetta suurille puheille. Nämä ehdotuksen uudet himmelit olisivat käytännössä mm. Pirkkalaisen mukaan "työtä lisääviä kokeiluja työnantajien alennettujen sosiaaliturvamaksujen ja vapaiden poistojen muodossa."

Aikamoista! Palkkaus.fi tietää kertoa, että "Sosiaaliturvamaksuilla katetaan sairausvakuutusjärjestelmän kuluja. Järjestelmän kautta maksetaan esimerkiksi sairauspäivärahaa, kuntoutusrahaa, sekä äitiys-, isyys-, vanhempainrahaa."

Toivottavasti Keskustalla on idea tuon mallin pitkäaikaisista vaikutuksista, sillä jos esim. maamme sosiaaliturvapotti pienenee ilman kompensaatiota, niin monia ihmisiä, myös perheitä, sattuu ja kovasti. Ei kuulosta kovin alkiolaiselta.

Toinen pintakiiltoinen linjaus, jota Saarikko on pitänyt esillä, on alueellinen opintolainahyvitys. Malli, josta tulee valtiolle isoja kustannuksia ilman isoja varmuuksia sen vaikutuksista. Norjan malliin vedotaan, mutta katseen tulisi olla Suomen omissa korkeakouluissa. YTHS on ylikuormittunut ja mm. opiskelijoiden mielenterveysongelmissa on paljon hoitovelkaa. Kun rahaa tarvitaan kentällä, on Keskusta valmis pumppaamaan sitä täysin epävarmoihin uudistuksiin. Opiskelijana en oikein lämpene tälle idealle.

Pirkkalaisen kirjoitus tilitti nimenomaan Kokoomukselle, samoin teki Saarikon puoluekokouspuhe. Vaikuttaa nyt siltä, että entinen Maalaisliitto onkin vain vaalitaktikoiva bulldoggi, jonka pantaa koristavat pintakiiltoiset kirjoitukset maaseudun hyvinvoinnista. Mutta kyllä maailmaan haukkua mahtuu.

Maaseudun asukkaiden ja kuntatalouksien toimeentuloa voi silti ihan elävässäkin elämässä parantaa. Mieleeni tulee monia asioita - Kaksoiskuntalaisuus, tuulivoimapuistot, lisäaloituspaikat korkeakouluihin, etätyömahdollisuuksien edistäminen paremmilla tietoliikenneyhteyksillä…montaa noista myös Keskusta kannattaa. Ongelma on se, että perusasiat unohtuvat äkkiä, kun niitä peittää meteli vanhojen puolueiden haukkukilpailusta.

Siinä kilpailussa ei äänestäjä pääse edes katsomoon.

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele