Ministeri Purra on vaivojensa vanki

Tässä kirjoituksessa otan kantaa ajankohtaiseen keskusteluun, joka koskee ulkomaalaisia työttömiä ja heidän puolustamistaan. Julkaistu Savon Sanomissa 5.3.2024.

BLOGIMIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

2/22/2024

Vanha kansa tuntee lorun: "Ken vaivojansa vaikertaa, on vaivojensa vanki." Kaarlo Kramsu sen aikanaan taiteili. Politiikka on joskus vaivoista vaikerrusta, mutta usein valtaapitävillä on ongelmiin myös ratkaisuja.

Paitsi jos olet muuan valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.).

Eilen Purra äksäytti ilmoille inhottavan rasistisen pikaviestiparin X-palvelussa (ent. Twitter). "Maassa on ennätysmäärä ulkomaalaisia työttömiä. [---] Määrä on kasvanut tällä vuosikymmenellä todella paljon. Joissain suurissa kaupungeissa heitä on enemmän kuin koskaan, kertoo HS. Ei yllätä. Miksi heitä pitäisi haalia maahan lisää kiihtyvällä tahdilla?"

Viestin piru piilee yksityiskohdissa. "Ei yllätä." Kaksi sanaa ja oivallinen kurkistus ministeri Purran mieleen. Hän suorastaan odottaa ulkomaalaisten olevan työttömiä. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi äsken työttömyystilastoja - Niissä Viro, Ukraina ja Venäjä muodostavat ylivoimaisen kärkikolmikon lähtömaista, joista Suomen nykyiset ulkomaalaiset työttömät työnhakijat ovat tulleet.

Paljon purralais-halla-aholaisten parjaamat "Lähi-idän maat" eivät muodosta TEM:in tilastossa vastaavanlaisia piikkejä. Piikkejä kuitenkin näkyy PS-johtaja Purran puheissa yllin kyllin.

Pahinta on se, että tuo "ulkomaalaisten työttömien haalimisesta" voivotteleminen ei auta paremmin irakilaisia, albanialaisia kuin venäläisiäkään työttömiä Suomessa. Tässä joskus impivaaralaisessa maassa on monella jo tarpeeksi vaikea elää kaikenlaisen syrjinnän vuoksi. Siksi on käsittämätöntä, että ministerimersun kyydistä nauttii siltoja rakentavan ongelmanratkaisijan sijasta kabinettikelpoinen kaappirasisti.

Valtiovarainministerillä on rutkasti valtaa. Sitä voisi käyttää hyvään ja viisaalla tavalla, mutta ei. Purran viestipari jatkui: "Järjestelmämme ei kannusta työskentelemään matalan osaamisen työmarkkinoilla, koska sosiaaliturva (ja maahanmuuttajapalvelut, kuten kotouttamiskurssit) vie voiton."

Epäreilua yksinkertaistamista ja näköalatonta puhetta. Ei ratkaisuja. Herää vain kysymyksiä: Haluaako Purra jopa eroon kotouttamiskursseista? Eikö Ukrainan ja Somalian pakolaiset ansaitse apua maahamme sopeutumisessa? Miksi ministeri kuluttaa aikaansa tyhjänpäiväiseen vaikertamiseen?

Itä-Suomi ei ole aina maamme suvaitsevin kolkka. Minua harmittaa, kun meidän ukrainalais- ja venäläisyhteisömme tarvitsevat tukea työelämään, samalla persuministerin suulla lietsotaan muukalaisvihaa. Minua harmittaa, että kun arabiankielisen nimen omaava tekee työhakemuksen, hänen on moninkertaisesti vaikeampi päästä haastatteluun. Minua harmittaa, että tässä maassa on helpompi huudella norsunluutorneista kuin olla niiden puolella, jotka ovat vuosia, jopa vuosikymmeniä, kestäneet vainoa, syrjintää ja kaltoinkohtelua.

Pääministeri Orpon "nollatoleranssi rasismiin" on taas koetuksella. Purra pitää sen lisäksi pilkkanaan myös ulkomaalaisia työttömiä, ja se on minusta yksiselitteisesti väärin.

Lauri Kaunisaho

Opiskelija, kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele/Joensuu