Orpon budjettiriihi - Huippua vai huiputusta?

Ajatuksia Orpon hallituksen ensimmäisestä budjettiriihestä. Julkaistu alunperin TikTokissa (@laurikaunisaho) 20.9.2023.

BLOGI

9/20/2023

Orpon hallituksessa ei enää edes yritetä puhua totta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala vei äsken yhdellä twiittiketjulla totuuden kaunistelun ihan uudelle levelille. Mihin hittoon politiikan uskottavuus on menossa? Ensin Orpo väittää, ettei hän ja muut hyvätuloiset saa satojen eurojen verohelpotuksia samalla kun pienituloisten toimeentuloa leikataan vastaavalla summalla, ja sitten paljastuu, että juuri noin käy.

Että Orpon puheet oli valetta.

Ja nyt tämä Multala. "HUIPPURIIHI TIETEELLE JA KORKEAKOULUTUKSELLE!" Hän siis listaa twiittiketjussa monia budjettipäätöksiä, joita hänen ministeriönsä on edistänyt. Aloituspaikkojen lisäys, tohtorikoulutuksen lisääminen, Business Finlandin lisärahoitus, joo. Siellä on siis myös ihan hyviä asioita tieteelle ja tutkimukselle. Mutta huippuriihi korkeakoulutukselle?

Ketkäs niitä korkeakouluja pitää pystyssä? Opiskelijat? Onko ministeri Multala perehtynyt yhtään siihen, miten meidän toimeentulolle käy tämän hallituksen takia?

Multala on varmaan se tyyppi, joka kaunistelee palavaa saunaakin kavereilleen että "täähän on huippusauna kuumien löylyjen ystäville!"

Opiskelijoiden sauna palaa Orpon hallituksen päätöksillä. Asumistuen leikkaukset ja opintotuen indeksijäädytykset vie meiltä merkittävästi ostovoimaa ja juuri sillä hetkellä, kun elinkustannukset on taivaissa.

Vaikka Orpon kyykytysarmeija valehtelisi kuinka, niin tosiasiat eivät muutu: Tuon sinimustan hallituksen budjetti ei ole todellakaan mitään huippua opiskelijoille. Meidän kustannuksella ei pysäytetä Suomen velkaantumista, vaan meidän selkänahasta repimällä rahoitetaan järjettömiä bensa-alennuksia ja verohelpotuksia rikkaille. Olkaapa hyvät.

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele/Joensuu