Eduskuntavaalit - Ehdolla, koska olen maailmanparantaja

Tässä blogipostauksessa avaan taustoja siitä, miksi lähdin ehdolle eduskuntavaaleissa.

BLOGI

11/19/20222 мин чтение

Ajattelin tässä intin viikonloppuvapaiden ratoksi tarinoida tänne blogiin aiheesta ”miksi lähdin ehdolle eduskuntavaaleissa?”

Se on nimittäin aika mielenkiintoinen keissi.

Lähdin kuntavaaleihin aikanaan sillä ajatuksella, että olen tuore kasvo, joka haluaa vavisuttaa vanhaa ja tunkkaista valtaa. Olen nähkääs sellainen tyyppi, että kun politiikka ei minua miellytä, niin annan sen kyllä kuulua. Pyrin myös terävästi muuttamaan niitä epäkohtia, joihin törmään.

Esimerkiksi kuntapolitiikan saralla huomaan usein korjaavani kollegojeni vääriä väitteitä erilaisten päätösten talous- ja ympäristövaikutuksista ja niiden välisistä ristiriidoista. Nuorena ja vihreästi ajattelevana olen usein eri mieltä valtavirrasta, mutta se on ymmärrettävää. Pohjois-Savo ja koko Itä-Suomi on kohtalaisen vanhoillista seutua.

Ongelma on se, että taantumus on kehityksen jarru.

Sen näkee kuntapolitiikassa, sen näkee valtakunnanpolitiikassa. Kun jollain on uusia ideoita, jotka ehkä mietityttävät muita tai jotka kuulostavat hieman haastavilta toteuttaa, niin automaattinen vastaus vanhan liiton poliitikoilta on usein yksinkertainen EI.

Ei-sana on siis aika helppo, mutta vahingollinen ratkaisu moneen kysymykseen. Sitä näkee paljon myös metsäkeskustelussa.

Alan opiskelijan silmin olen nähnyt kentällä jo monenlaista – Surkeita jättöpuuryhmiä, kaljuksi trimmattuja ensiharvennusmetsikköjä, tuhottoman suuria hakkuuaukioita…Suomen metsäteollisuuden ympäristöystävällisyys on melko satunnaisesti esiintyvä piirre. Silti moni alueemme kansanedustaja, kuten Keskustan Hannu Hoskonen, laulaa sokeasti metsälobbareiden mantraa. Nothing to see here!

Luonto on itselleni sydämenasia. Pienestä pitäen luonnossa liikkuneena, partiotaustaisena ja metsäopiskelijana haluan, että jälkipolvillemme jäisi ihmeteltäväksi muutakin, kuin puupeltoja. Hankalat faktat maamme luontosuhteesta pitää sanoa ääneen. Metsäalan on oikeasti kehityttävä.

Voi kunpa useampi poliitikko tekisi päätöksiä tietopohjalta. Luontokato ja ilmastokriisi ovat ne kaksi isointa ilmiötä, jotka ajavat poliittista toimintaani. Tahdon kestävämmän maailman. Se ei ole radikaali tahtotila, vaikka monet vanhojen puolueiden tunkit niin inttävätkin.

Metsäasioiden lisäksi myös vähemmistöjen oikeudet koskettavat itseäni erityisellä tavalla politiikassa.

Viimeksi minua kiinnosteli eduskuntakeskustelu uudesta translaista. Sateenkaari-ihmisenä minun on helppo kannattaa lakia, jossa korjataan nykyisen politiikan kipukohtia: Mm. Amnesty on jo pitkään huomauttanut ihmisoikeusloukkauksista, joita nykyinen translaki aiheuttaa. Silti löytyy kansanedustajia, jotka vastustavat transihmisten oikeuksien parantamista.

Jos jo translain uudistaminen on vaikeaa, niin miettikääpä kaikkia muita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevia lakiuudistuksia. Kolmas juridinen sukupuoli, sijaissynnytyksen laillistaminen…tasa-arvo ei ole vielä valmis, mutta moni ei halua sitä myöskään edistää.

Minä haluan.

Koska maassamme ja myös Itä-Suomessa pitäisi pysyä kehityksessä mukana. Se koskee kaikkea ihmisten asenteista raideliikennehankkeisiin. Emme voi menestyä alueena, jos suljeudumme maailmalta ja kaikilta sen epäoikeudenmukaisuuksilta.

Olen maailmanparantaja – Tunnustan.

Edistyksellisyys on minusta avain hyvään tulevaisuuteen. Oli sitten kyse metsäpolitiikasta taikka vähemmistöjen oikeuksista, niin me yksinkertaisesti vain emme voi ottaa nykytilannetta itsestäänselvyytenä ja tuudittautua siihen, mitä meillä on. Maailma muuttuu, ja meidän on muututtava sen mukana. Se realiteetti näkyy ajattelussani.

Ehdolla oleminen on itselleni keino järisyttää vanhaa valtaa ja parantaa maailmaa. Sellaista toimintaa koko Itä-Suomi kaipaa. Siksi Late ’23.

Jos ajatukseni ja toimintani politiikassa resonoivat sinussa, voit harkita lahjoittamista kampanjaani. Pienikin lahjoitus, 5 euroa, on iso raha minulle. Puolustusvoimain päivärahat kun ovat mitä ovat! Lahjoituksella takaat, että edistyksellinen politiikka saa yhä äänekkäämmän puolustajan tulevissa eduskuntavaaleissa.

Ja hei! Pysytään kuulolla!

Lauri Kaunisaho

varusmies, kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele/Joensuu