Opasteet eivät saa olla silmänrasitteita

Mielipidekirjoitus taajaman liikennemerkkien kunnosta ja kehittämistarpeista. Julkaistu Pielavesi-Keiteleessä 16.2.2022.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

2/23/20221 мин чтение

Kun taajama-alueella oleskeleva asukas taikka turisti liikkuu ja etsii matkakohdettaan, hän tutkii usein liikennemerkkejä ja kadunnimikylttejä. Nämä näkyvät tieviitat ovat sekä informatiivisia että turvallisuudentunnetta lisääviä, mutta ainoastaan hyväkuntoisina ja helppolukuisina.

Keiteleen taajaman liikennemerkeistä ja kadunnimikylteistä iso osa on valitettavasti teknisen käyttöikänsä päässä. Rapistuva ja jäkälöityvä opaste voi haitata silmän lisäksi suunnistamista. Hyväkuntoiset, visuaalisesti selkeät, ja katukylteissä massasta erottuvat toteutukset ylläpitävät huolitellumpaa kuntakuvaa katsojan mielessä. Luettavuus on myös saavutettavuuskysymys.

Kadunnimikylteillä voidaan lisäksi tuoda esiin taajaman osa-alueiden erityisluonteisuutta ja näin rakentaa niille omaleimaisempia identiteettejä. Mm. Joensuun Raatekankaan teollisuusalueella katukyltit ovat vihreätekstisiä, kun taas asuinalueilla käytetään fonttivärinä perinteistä mustaa. Kuopion Saaristokaupungissa taas voi törmätä kyltteihin, joidenka reunoja koristaa asuinalueen oma logo.

Keiteleellä vastaavana logona voisi käyttää vaikkapa kunnan vaakunaa paikallisidentiteettimme ilmaisuna. Yhtenäinen ilme olisi tärkeä, sillä tätä nykyä moni katukylttikin kaipaisi kipeästi uusimista, ja tällöin pelkästään vanhojen kylttien korvaaminen voisi johtaa eri-ikäisten ja -mallisten kylttien sillisalaattiin pitkin kaavakatuja.

Tässä raossa olisi siis kätevää tehdä hieman käytännöntasoista, yhtenäistävämpää brändityötä kuntakuvallemme.

Esine, jonka päätehtävä on olla katsottavana, ei saa olla missään tapauksessa silmänrasite. Mitä pikemmin korvaamme nuhjaantuneet kylttimme, sen parempi!

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele