Puheeni SINIMUSTA HALLITUS VITTUUN -mielenosoituksessa 25.1.2024

Pidin tämän puheen Joensuun Sinimusta hallitus vittuun -mielenosoituksessa 25.1.2024.

BLOGIPUHEET

1/25/20242 мин чтение

Hei kaikki!

Olen Lauri Kaunisaho, Joensuussa majaileva 21-vuotias korkeakouluaktiivi AMK:n puolelta. Olen myös kunnanvaltuutettu ja valtuuston II varapuheenjohtaja Pohjois-Savon Keiteleellä.

Minä en tykkää tästä hallituksesta. Syitä on monia.

Opiskelen metsätaloutta, ja luontoihmisenä minun sydäntäni riipaisee se, mitä tämä sinimusta hallitus tekee maamme ympäristöpolitiikalle. Luonnonsuojelun määrärahoja leikataan ja "kristillisesti" johdetun maa- ja metsätalousministeriön siunauksella edistetään laillistettua eläinrääkkäystä turkistarhauksen ja uhanalaisten susien metsästämisen muodossa.

Tämän hallituksen moraalikäsitys on pahasti hukassa. "Viljele ja varjele" onkin "häkitä ja haavoita", joku lupaus onkin yhtäkkiä juhlapuhetta ja jokainen synti voidaan pahan paikan tullen hyvittää vaikkapa hurskastelevalla tiedonannolla.

Me tiedämme, että perussuomalaisten rasismia lietsova, kuhiseva ja normalisoiva puhe on jatkunut Orpon julistamasta "nollatoleranssista" huolimatta. Välillä joku kunnanvaltuutettu haaveilee maahanmuuttajien ampumisesta rajalle, välillä joku ministeri toistaa puheitaan väestönvaihto-salaliitosta. Ja mikä pahinta: Molemmat noistakin esimerkeistä löytyy KULUVAN KUUKAUDEN ajalta.

Hallituspuolueiden riveistä otettiin siis heti tämänkin vuoden alkuun natsahtava lähtö.

Viime kesän ja syksyn ajan hallituspuolueet pesivät käsiään suomalaisen rasismin ja syrjinnän tahroista sillä yhdellä tiedonannolla, jonka sisällöt ovat nyt tyystin unohtuneet. Mediassa ja somessa hypestä tänäänkin nauttiva eduskunnan puhemies ja presidenttiehdokas Jussi Halla-aho linkkaa yhä some- ja nettisivunsa näyttävästi surullisenkuuluisaan Scripta-blogiin, jossa hekumoitiin taannoin esimerkiksi homojen ampumisella ja naispäättäjiin kohdennetulla seksuaalisella väkivallalla.

On käsittämätöntä, että suomalaisessa yhteiskunnassa on osin peitelty ja normalisoitu Halla-ahon ja hänen cheerleadereidensä ajatusmaailmaa.

Minun unelmien Suomeni ei ole rasistinen. Minun unelmien Suomessani jokainen saa olla oma itsensä – Elää, kasvaa ja rakastaa juuri omalla tavallaan. Jos et tee haittaa muille, mitä kukaan on sanomaan kahta sanaa siitä, kuinka sinun tulisi elää?

Noiden ajatusten ei luulisi olevan liian radikaaleja, mutta tuon Orpon kauhukabinetin politiikkaan peilaten ne ehkä on. Me tiedämme, että hallituspuolueiden siunauksilla jaettiin eduskunnan joululahjarahoja yhdistyksille, joidenka mielestä homous ja transsukupuolisuus ovat syntiä ja "parannettavissa." Ja mitä haitantekoon tulee, niin tämän hallituksen politiikka ei tee haittaa pelkästään vähemmistöille, vaan myös opiskelijoille, pienituloisille ja työntekijöiden oikeuksille.

Tämän hallituksen pystyssä kituuttelua on perusteltu hyvällä hallitusohjelmalla. Tuota gospelia Petteri Orpo laulaa aamuin illoin, kuten hyvin tiedämme.

Ongelma on siinä, että se ohjelma on paska.

Vaikuttaa siltä, että mitä enemmän jonkun sydän on oikealla, sitä innokkaammin saksilla hutkitaan heikompien toimeentulosta. Moni äänestäjä herää ja on jo herännyt siihen todellisuuteen, että heitä viilattiin linssiin. Nämä eivät ole mitkään koko kansan taloustalkoot, vaan rikkaiden, rasistien ja rikkaiden rasistien ilojuhlaa hyvinvointivaltion kustannuksella.

Jos minun sanani ei riitä, niin hallituksen tehottomuudesta löytyy ihan tutkimustietoakin. Talouspolitiikan arviointineuvosto on viimeksi tällä viikolla lytännyt Orpon luvut, ja niistä typeristä leikkauksista Kelan tutkija Miska Simanainen totesi äsken Iltalehdelle näin: "Toimeentulo heikentyy eniten niillä nuorilla, joilla se on jo valmiiksi heikkoa. Olisi tärkeää arvioida, onko näillä nuorilla todellisuudessa mahdollisuuksia parantaa toimeentuloaan."

Lehtijuttu tiesi kertoa, että "kaikkein eniten leikkaukset osuvat työttömiin nuoriin, jotka asuvat lasten tai puolison kanssa."

Tätäkö me haluamme?

Minä en ainakaan halua.

Mutta minä elän toivossa. Minä tiedän, että se äsken mainitsemani unelmien Suomi on mahdollinen. Yksi osoitus siitä on nämä kaikki ihmiset täällä tänään. Ei siis turruta surkeaan politiikkaan. Jokaisen aktivismilla on väliä, oli panos minkäkokoinen tahansa. Ilman paremmasta unelmoivia ihmisiä tälle sinimustalle hallitukselle ei saada todellista vaihtoehtoa.

Viestini on siis tiivistettynä tämä: Uskaltakaa unelmoida ja tarttukaa toimeen. Muutos ei ole tuolla jossain, vaan se löytyy meistä jokaisesta.

Lauri Kaunisaho

Opiskelija, kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele/Joensuu