Sateenkaarilippua tarvitaan, koska tasa-arvo ei ole valmis

Mielipidekirjoitus sateenkaariliputuksesta ja transihmisten asemasta yhteiskunnassa. Julkaistu Karjalaisessa 31.1.2023 ja Savon Sanomissa 4.2.2023.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

1/31/20231 мин чтение

Loppukesä 2021. Eka lukuvuoteni ammattikorkeassa, Joensuun metsäinsinöörikoulussa, on juuri alkanut. Pyöräilen yliopiston ohi ja näen sateenkaarilipun yläpuolellani.

Koin yhteenkuuluvuuden tunnetta. Lipun väreistä tuli kotoisa olo.

Näin pride-liputuksen ensi kertaa omin silmin Joensuussa – En etelässä. Osin yllätyinkin. "Voiko Itä-Suomessa oikeasti olla näin suvaitsevainen meininki?" No, tietty voi. Onhan 2020-luku, haloo.

Tein taannoin aloitteen sateenkaariliputuksesta kotikunnassani Keiteleellä. Halusin tuoda tuon Joensuussa kokemani voimaantumisen tunteen myös kotiyhteisöni sateenkaari-ihmisille.

Harmikseni kävi kuitenkin niin, että konservatiiviset voimat veivät voiton – Kunnanhallitus ei katsonut sateenkaariliputusta asialliseksi. Kuulin vanhat klassikot: "Vain Suomen lippu kuuluu kunnan salkoon" ja "PITÄÄKÖ KOHTA KAIKILLE VÄHEMMISTÖILLE LIPUTTAA?!"

Mutta sateenkaarilippuhan on kaikille. Se ei sulje pois nuoria, vanhoja, saamelaisia taikka ruotsalaisia. Sateenkaarilippua myös tarvitaan edelleen, sillä tasa-arvo ei ole valmis.

Seuraavan hallituksen olisi hyvä jatkaa tasa-arvotyötä. Suomeen tarvittaisiin sijaissynnytyslaki, jolla helpotettaisiin esimerkiksi miesparien perheenperustamista. Myös adoptioprosesseihin tarvitaan jouhevuutta.

Muistetaan, että sateenkaaren alle mahtuu monenlaista väkeä, transihmiset myös. Heitä koskeva translaki on ollut viime aikoina esillä. Siitäkin konservatiiviset voimat ovat valitettavasti pelotelleet. Fakta on silti se, että Suomen vanhat käytännöt mm. pakkosterilisaatiosta ovat loukanneet ihmisoikeuksia. Liki raamatullinen "vain mies ja nainen"-keskustelu sulkee pois mm. intersukupuoliset ja myös sen laajemman keskustelun sukupuolten moninaisuudesta.

Keskustelun, jota konservatiivit eivät halua käydä. Keskustelun, jolla yhteiskunnasta voitaisiin rakentaa ymmärtäväisempi ja turvallisempi kaikille. Jos vanhollinen ajattelu voittaa, on selvää, että esimerkiksi nuorten joukkopako maakunnista jatkuu. Ei umpimielinen ympäristö ole houkutteleva kellekään – Vähemmistöille vähiten.

Huhtikuussa sinäkin voit päättää, millaista Suomea huomenna rakennetaan. Annatko äänesi umpimieliselle vai edistykselliselle ehdokkaalle – Sillä on suuri merkitys.

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj., eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Keitele/Joensuu