Setämiehiä aluevaltuustoon tulee, entäs nuoria?

Mielipidekirjoitus aluevaaleihin liittyen. Julkaistu Savon Sanomissa 10.10.2021.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

10/10/20211 мин чтение

Politiikan maailma muuttuu Suomessa pian isosti aluevaalien myötä. Hyvinvointialueille tulee kirjaimellisesti elintärkeitä tehtäviä – nyt sotepalvelut ja pelastustehtävät mutta tulevaisuudessa varmasti liuta monia muitakin.

Ketkä tulevat kuulluksi tulevassa aluevaltuustossa, se on iso kysymys. On välttämätöntä, että tälle uudelle hallinnontasolle saadaan myös nuoria päättäjiä ajamaan ikäisilleen tärkeitä asioita, kuten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita, koulupsykologien tavoitettavuutta ja maksutonta ehkäisyä.

Se on jo selvää, että aluevaltuustoon tulee setämiehiä. Nuoria taas ei niin helposti – siis jos meidän äänemme ei vaalikentillä kuulu. Jokaisella äänioikeutetulla on yhtäläinen oikeus vaikuttaa, mutta jos nuoret eivät tartu tähän oikeuteen riittävän vahvasti, palveluita kehittävät lähinnä setämiehet.

Demokratiaa sekin, joskaan ei niin edustavaa sellaista.

Muistetaan myös, että alueet kehittyvät toimiessaan. Jos Pohjois-Savosta halutaan luoda yhä modernimpi ja vetovoimaisempi paikka kaikille, niin nuorten ajatuksia on ehdottomasti kuunneltava sen työn lomassa tarkkaan.

Pieni esimerkki: Nykyisellään nuoret kokevat kohtuullisen paljon ilmastoahdistusta – allekirjoittanut mukaan lukien. Tajua­vathan kaikki senkin nyanssin, että jopa aluevaalit voivat olla tietyllä tapaa ilmastovaalit? Esimerkiksi kiinteistöiltä voidaan edellyttää ilmastoviisautta vaikkapa niin, että sähkösopimuksissa huomioidaan uusiutuvat energianlähteet, tai että paloaseman katolle asennetaan remontin yhteydessä myös aurinkopaneeleja.

Nämä ovat niitä arjen pieniä päätöksiä, joita voidaan tehdä missä vain, jos tahtotilaa ja mahdollisuuksia on.

Ketä ja mitä keskusteluissa kuunnellaan, ohjaa syntyvää aluettamme. Moniäänisyyttä, luovuutta ja rohkeita avauksia tarvitaan aluevaaleissakin.

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj., aluevaaliehdokas (vihr.)

Keitele