Vaaleissa värillä on väliä

Mielipidekirjoitus ajankohtaisista aiheista. Julkaistu Savon Sanomissa 25.6.2020.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

6/25/20201 мин чтение

Politiikassa on kuohunut viime viikkoina. Pohjois-Savossakin suosittu Keskusta on ottanut hiljattain kovasti osumaa seilaten kohusta kohuun, Katri Kulmunin erosta Antti Kurvisen vaalimainoskortteihin.

Joskus sitä kuulee vitsikkäästi todettavan, että "kepu pettää aina." Raflaavaa toki, on silläkin heitolla jotain taustaa oltava – Onhan puolueen toimijoista aika ajoin paljastunut erinäisiä yllätyksiä. Otetaanpa vaikka tämä viimeisin, Kurvisen vaalimainos-onnittelukorttikohu esimerkkinä.

Lyhyesti: Evijärvellä oli ylioppilaille lähetetty kirjeitse lukiotodistusten kanssa kansanedustaja Antti Kurvisen (kesk.) henkilökohtaisia onnittelukortteja, puolueen väreillä, miehen pärställä ja nettiosoitteella varustettuina. Tässähän ei olisi ollut mitään vikaa, ellei kortteja olisi lähetetty samoissa, virallisissa koulun kirjekuorissa todistusten kanssa. Kortteja kommentoitiin "äkillisellä katsauksella melkein vaalimainosten näköisiksi."

HS:n Marko Junkkari luonnehti tapausta osoituksena siitä, kuinka perinteisesti keskustavaltaisissa kunnissa tämä puolue on hyvinkin syvällä valtarakenteissa. Junkkari piti tapausta "hieman karmivana", mikä on ehkä ihan reiluakin. Kurvinen itse kuittasi kohun sillä, että hän on "alueen senaattori."

Noita senaattoreja löytyy kyllä meiltäkin –Samanlaisia maaseutukuntiahan se on tämäkin maakunta pullollaan. Keitäs ne meidän senaattorimme sitten ovat?

Viime kuntavaaleista Keskusta sai Pohjois-Savossa yksinkertaisen enemmistön viiteen kuntaan. Suurin puolue se oli lähes jokaisessa. Maaseudun puolueena Keskusta on luonnollisesti saanut Savon kukoistamaan – Maatalouden voimistumaan, asukasmäärän lisääntymään ja kuntataloudetkin taivaallisiksi. Ei vaineskaan.

Kuntademokratiakin kaipaa moniäänisyyttä ja uusia ideoita, ei iän ikuisia mantroja vanhoilta naamoilta. Keskustajohtoinen maaseutupolitiikka on nimittäin tullut tiensä päähän. Vuosikymmenien vallalla olisi kyllä voinut tehdä kaikkea sitä hienoa, mitä kuntavaalien alla aina luvataan. Ei kyllä ole tehty, sillä kuntademokratia on monesti niin harmaata ja etäistä, ettei äänestäjä edes tajua vaalilupausten tulleen petetyiksi.

Seuraavat kuntavaalit ovat ensi vuoden huhtikuussa. Kannattaa tarkkaan miettiä eri puolueiden värejä, sillä niillä on oikeasti väliä. Miksi niitä kortteja muutenkaan läheteltäisiin?

Lauri Kaunisaho

Keitele