Vanhat puolueet ajavat eteenpäin peruutusvaihteella

Mielipidekirjoitus vaalilupauksista ja vanhojen puolueiden hegemoniasta. Julkaistu Karjalaisessa 16.3.2023.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

3/16/20231 мин чтение

Eduskuntaan valitaan pian uudet päättäjät. Äänestäjän kuluttajansuoja kannattaa aina muistaa.

Olen nuoresta iästäni huolimatta havainnut jo monissa vaaleissa tyhjiä lupauksia samoilta porukoilta. Se kyrsii minua kovasti.

Kuoppaisia ja routarailoisia seututeitä reunustavat neliapiloilla koristellut vaalimainokset. "Tiet kuntoon", kirjoitellaan paikallislehdissä ja luvataan parannusta jälleen. Ties kuinka monetta kertaa! Valtaa on ollut, mutta ongelmat eivät tunnu korjaantuvan. Miksi?

Yhden kehitystä häiritsevän tekijän olen ainakin havainnut. Vanhoilla puolueilla menee paljon aikaa, kun pitää vastustaa kaikkea uutta ja tulevaa. Tällä hallituskaudella esimerkiksi raideprojektit jäivät taka-alalle ja luonnonsuojelulaista karsittiin paljon kunnianhimoa pois. Syyllisiä ei ole hankala löytää.

Savon valtapuolue Keskusta tekee vain mielikuvapolitiikkaa. Välillä on ylimääräistä lapsilisää ja alueellista opintolainahyvitystä, mutta isot systeemitason muutokset eivät kelpaa. Niissä jämähdetään kuin bitumi tienpintaan.

Vastikkeeton perustulo on esimerkki ideasta, joka on kaikille isoille puolueille punainen vaate – Vaikka se helpottaisi nimenomaan lapsiperheiden ja maaseudun pienipalkkaisten asemaa, virtaviivaistaen samalla maamme sokkelomaista sosiaaliturvaa. Me Vihreät olemme vaatineet perustuloa jo 80-luvulta ja uskallamme vaatia sitä edelleen. On mentävä eteenpäin!

Omaa puoluettaan vaaleihin luotsaava Annika Saarikko toteaa myöskin TV-mainoksessa, että on mentävä eteenpäin. Saarikon viesti on sinänsä oikea, mutta sisältää epätarkkuuden. Keskustan kaltaiset vanhat puolueet kun menevät eteenpäin vain peruutusvaihteella!

Näissä eduskuntavaaleissa kannattaakin äänestää sellaista puoluetta ja sellaista ehdokasta, joka ajaa iso vaihde silmässä kohti tulevaisuutta.

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj., eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Keitele/Joensuu