Vähemmän ryöstöä, enemmän oikeudenmukaisuutta!

Kirjoitimme yhdessä Kristan ja Sofian kanssa tämän kirjoituksen, jossa peräänkuulutimme myönteistä tulevaisuuspolitiikkaa Suomen ja koko Euroopan nuorille. Julkaistu Karjalaisessa 17.5.2024.

BLOGIJULKAISTU LEHDESSÄMIELIPIDEKIRJOITUKSET

5/17/2024

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) lipsautti äsken vappupuheessaan salaisuuden nykyhallituksen leikkauspsykologiasta: ”Lapsilta on helppo ryöstää, koska heillä ei ole äänioikeutta.”

Ja Orpo-Purra-akseli ryöstää. Politiikka on likaista peliä, mutta jossain vaiheessa kamelin selkä katkeaa. Hallituksen sopeutukset ovat röyhkeitä: Nuorisotyöntekijöiden määrä vähenee, lastensuojelun jälkihoito vaikeutuu ja opiskelijoita kuritetaan toiselta asteelta aina korkeakouluihin asti.

Leikkausten sosiaalisia vaikutuksia on arvioitu, ne ovat synkkiä. Syrjäytyminen ja lapsiperheköyhyys, niistä rakentuu peruskokkarihallituksen perintö. Perintö, jonka kipeät seuraukset varjostavat monia nykylapsia ja -nuoria vuosikymmeniksi eteenpäin.

Tämä ei ole sellainen linja, jolle monikaan antaisi luottamusta äänestysuurnilla. Jälkipolvet joutuvat jatkossa kamppailemaan konfliktintäyteisessä maailmassa myös luonto- ja ilmastokriisin vaikutuksia vastaan, mutta eväät hyvään elämään syödään jo nyt. Se on väärin.

Julkisen talouden sopeuttaminen on jaettu tahtotila. Sitä voidaan silti tehdä monin tavoin: Esimerkiksi vihreiden ”tulevaisuusbudjetiksi” tituleerattu vaihtoehtobudjetti linjaa Orpon hallitusta kunnianhimoisemmat sopeutustoimenpiteet ilman tulevaisuudesta leikkaamista.

Rönsyävät yritystuet ja listaamattomien yhtiöiden osingot kyllä kelpaavat maamme konservatiivihallitukselle – Niistä vain maksetaan inhimillistä hintaa lapsista ja nuorista sopeuttamalla. Eduskunnan tietopalveluiden laskelmat puoltavat kuvaa siitä, että vihreämpi vaihtoehto on paitsi mahdollinen, myös sosiaalisesti oikeudenmukainen.

Eurovaalit lähenevät hurjaa vauhtia. EU:ssa jos jossain voidaan tehdä myönteistä tulevaisuuspolitiikkaa. Laitaoikeisto nostaa päätään kotimaassa ja muualla Euroopassa, siksi on hyvä pysähtyä valintojen eteen. Jos annat äänesi oikeudenmukaiselle vaihtoehdolle, joka rakentaa lapsille ja nuorille ehjempää Eurooppaa, voit katsoa huomisen rakentajia ylpeydellä silmiin.

P.S.: Lue Vihreiden eurovaaliohjelma täältä!

Lauri Kaunisaho

Opiskelija, kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele/Joensuu

Krista Mikkonen

Eurovaaliehdokas, kansanedustaja (vihr.)

Joensuu

Sofia Virta

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja (vihr.)

Kaarina