Kiitos, hallinto-oikeus! Ylä-Savon jätehuollolla on toivoa!

Ajatuksia alueellisen jätehuoltolautakunnan (nyt kumotusta) päätöksestä liittyen sekajätteen kierrätykseen.

BLOGI

10/13/20231 min read

Torstaina ympäri maakuntaa uutisoitiin, kuinka Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi Ylä-Savon jätehuoltolautakunnan laittoman päätöksen, jolla oltaisiin jätetty sekajätteen keräysjärjestelyt kiinteistönhaltijoiden vastuulle.

Jätehuoltoa ei tule aina miettineeksi, mutta sen arvon huomaa kyllä heti, jos se ei pelitä kunnolla. Taannoin myös Pielavesi-Keiteleessä (23.8.) esitettiin kriittistä palautetta nykymallia kohtaan. Tyhjennyksiä saatetaan tehdä pahasti myöhässä ja vaikeimmat kokemukset saavat pelkäämään jopa rottaongelmien syntyä.

Sekajätteen keräys tulisi ehdottomasti järjestää kunnallisen tahon puolesta. Näin toimintaa voidaan valvoa ja kilpailuttaa keskitetymmin. Kunnallisesti järjestettyä jätehuoltoa on helpompi optimoida ja kehitellä, mikä voi parantaa palvelutasoa ja laskea kustannuksia.

Samoja katuja ajaa nyt pahimmillaan monen eri firman autot. Kun markkina on sirpaleinen, toimijoilla ei ole yksinään esim. varaa investoida ja uusia kalustoa. Biokaasulla käyvistä jäteautoista saa siis vain haaveilla.

Teimme kevättalvella Ylä-Savon Vihreissä kunnallisvalituksen tuosta lautakunnan päätöksestä, erityisesti sen huonoista perusteluista. Iloitsen, että hallinto-oikeus oli kanssamme samaa mieltä, päätös oli ontuvasti tehty. Nyt jätehuoltolautakunnan on todella mietittävä: Kumpi järjestely palvelee kuntalaisia paremmin?

Nykymalli ei toimi, siksi kunnissa on otettava ohjat käteen ja siirryttävä korjauskurssille.

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele