Nuorten seksuaaliterveys ei saa olla tabu

Mielipidekirjoitus nuorten maksuttoman ehkäisyn puolesta. Julkaistu Pielavesi-Keiteleessä 22.12.2021.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

12/22/20211 min read

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus muuttaa kuntien toimintaa. Keiteleenkin taholle jäävät tästedes sotessa vain terveyttä tukevat ja täydentävät palvelut, mutta tuo uudistus ei silti tarkoita sitä, että kuntamme toimintamallit tulisi museoida paikoilleen.

Kymmenet suomalaiset kunnat tarjoavat maksuttomia ehkäisyvälineitä nuorille asukkaille pyydettäessä. Toimintamallin tarkoituksena on tukea nuorten seksuaaliterveyttä mm. ehkäisemällä ei-toivottuja raskauksia ja STI-tapausten leviämistä. Tätä kautta voidaan myös välttää ylimääräisiä terveysmenoja.

Yksi syy, mikseivät nuoret aina hanki näitä välineitä itse, on niiden korkea hinta. Lisäksi aiheeseen liittyvät tabut ja asenteet ovat omiaan aiheuttamaan epävarmuutta. Seksuaaliterveys jää yhteiskunnallisessa keskustelussa monesti syrjään, mikä on ikävää, sillä juuri me päättäjät voisimme olla osa muutosta.

Mielestäni Keiteleen kunnan tulisi tarjota sekä lyhyt- että pitkävaikutteisia ehkäisyvälineitä alle 30-vuotiaille kuntalaisille maksutta. Samalla kunnan olisi varmistettava seksuaalineuvonnan laatu ja saavutettavuus niin, että palvelumallista tulisi kauttaaltaan tehokas ja tarkoituksenmukainen. Lisäksi viestintä palvelun olemassaolosta olisi keskeisessä roolissa sen toimivuutta tarkastellessa.

Yhteistyökuviot Kysterin ja sen muiden jäsenkuntien kanssa on toki huomioitava. On kuitenkin olemassa esimerkkejä, joissa soteyhtymiin kuuluvat kunnat poikkeavat ehkäisykäytännöiltään. Keitele voisikin toimia meidän alueemme suunnannäyttäjänä nuorten seksuaaliterveydessä – Jos tähän vain löytyy yhteinen tahto.

Lauri Kaunisaho jätti aiheesta valtuustoaloitteen Keiteleen kunnanvaltuuston kokouksessa 13.12. Aloitteen allekirjoitti myös Eeva Räty (vas.).

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj., aluevaaliehdokas (vihr.)

Keitele