Orpon ja persujen pumppuhintahallitus ei suosi Itä-Suomea

Mielipidekirjoitus, jossa kritisoin Orpon hallitusohjelmaa, erityisesti sen liikennekirjauksia. Julkaistu Karjalaisessa 29.6.2023 ja Savon Sanomissa 19.7.2023.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

6/29/20231 min read

Eipä selvinnyt Orpon hallitus edes juhannuksesta yli, kun kuulimme jo kylmänkalskeita uutisia kokoomuslaisesta aluepolitiikasta. Kuopiolainen kansanedustaja Karoliina Partanen (kok.) esiintyi äskettäin somessa ja teilasi Itä-Suomen infrapanostukset, veistellen kuinka ”on tärkeää, monista syistä, että tie Joensuuhun ei ole liian nopea.”

Partasen näkemyksiä lukiessani pohdiskelin, olinko edelleen juhannusjuomissani, mutta harmikseni en ollut. Kansanedustaja totesi kirjoituksessaan, että liian nopea ja toimiva liikenneyhteys Kuopion ja Joensuun välillä olisi turvallisuusriski. Aika tuulesta temmattua, että pelosta tutisevan Putinin seuraava kohde olisi mutkainen Ysitie, mutta annetaan Partaselle armoa. Hänhän vain raotteli sitä liikennepoliittista linjaa, mistä Orpon hallitus on jo sopinut. Itä-Suomen liikenneyhteydet eivät parane, ja sillä sipuli.

Marinin hallituskaudella työ- ja elinkeinoministeriössä hahmoteltu kehittämisvisio, Itäinen Suomi – uusi suunta, tuttavallisemmin Itä-Suomi-ohjelma, oli Orpon hallitusohjelmassa pelkkä muisto vain. Itärata-hankekin sai osakseen lähinnä halveksuntaa perussuomalaiselta liikenneministeri Lulu Ranteelta.

Jos Itärataa ei toteuteta, niin mihin Orpon rahat menevät? Kallis hanke Itäratakin on - Sen hinnalla voisi esim. perustaa henkilöjunayhteyden Joensuusta Kuopioon, aloittaa yöjunaliikenteen idästä länteen ja etelään sekä muuttaa kiskobussit taajamajuniksi. Huomionarvoista kuitenkin on, ettei mitään näistä toimenpiteistä ole Orpon hallitusohjelmassa.

On aika kysyä, miten persuilla pönkätty kokoomushallitus oikein toteuttaa aluepolitiikkaansa? Keskustalainen satunnaissiltarumpuilu on jo jämäyttänyt Itä-Suomea paikoilleen, eikä tämä pumppuhintahallitus näytä suosivan sen kummemmin teitä kuin raiteita. Jos edes hallituspuolueiden omilla, itäsuomalaisilla kansanedustajilla ei tarmo riitä, on edessä entistäkin vaikeammat ajat.

Ainoa oma lohtuni löytyy huhtikuulta: Minähän en omalla äänelläni noita puolueita valtaan siunannut.

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele/Joensuu