Puheeni SINIMUSTA HALLITUS VITTUUN -mielenosoituksessa 14.7.2023

Pidin tämän puheen Joensuun Sinimusta hallitus vittuun -mielenosoituksessa 14.7.2023.

BLOGIPUHEET

7/14/20231 min read

Hyvät kuulijat, kanssaihmiset, ihanaa, että olette täällä.

Minä lähdin mukaan poliittiseen vaikuttamiseen ensisijaisesti ympäristökysymysten vuoksi. Luontorakkaan ihmisen näkökulmasta tämä hallitusohjelma on surkeaa luettavaa. Muutamista korulauseista huolimatta tiedämme, että esimerkiksi luonnonsuojelun rahoitukseen tulee mittavia leikkauksia.

Haluaisinkin kysyä, miksi juuri nyt? Miksi juuri nyt, kiihtyvän luontokadon aikana, tulisi leikata siltä työltä, joka parhaiten maamme luontoa vaalii?

Olen huolissani maamme luonto- ja ilmastopolitiikasta. Maa- ja metsätalousministerinä toimiva kristillisten Sari Essayah – Kauppatieteiden maisteri, jolla on muuten Eduskunnan ympäristöpoliittisesta vaikuttamisesta nippa nappa JOPA yhden kuukauden mittainen kokemus vuodelta 2015, tuskin lähtee uudistamaan suomalaista maa- ja metsätaloussektoria paremman ympäristövastuun suuntaan. Hänhän on systemaattisesti puhunut esimerkiksi EU:n ennallistamisasetusta vastaan. Onneksemme se äänestettiin tällä viikolla jatkoon, mutta sen soveltamiseen on vielä pitkä tie.

Luonnontiloiltaan huonontuneet suot ja järvet, joilla esimerkiksi monet uhanalaiset vesilinnut viihtyvät, saavat tuskin paljon sympatiaa tältä hallitukselta, jonka ohjelmassa luontokato-sanan maininnat voidaan laskea kahden käden sormilla.

Talouteen liittyviä sanoja kyllä mainitaan satoja kertoja, mutta ilman hyvinvoivaa planeettaa meillä ei ole hyvinvoivaa taloutta. Orpo ja kumppanit, me tarkkailemme teitä.

Toisiksi olen huolissani sateenkaari-ihmisten oikeuksista. Vasta tänä keväänä nykyinen liikenneministeri Lulu Ranne huhuili transfobisten ja homovastaisten kangaskassien perään vaalikampanjaa tehdessään, ja monen perussuomalaisen kansanedustajan suulla on puhuttu sateenkaarivähemmistöistä alentavaan sävyyn. Ja Kristillisdemokraatit…varmaan sanomattakin selvää, että transnuorten asemia ei paranneta, eikä LGBT-ihmisten "eheytyshoitoja" kielletä tällä hallituskaudella.

Voimme huokaista helpotuksesta, jos Orpon hallitus ei ota takapakkia jo saavutetuissa asioissa. Se on matala rima, mutta kun on selkärangaton, niin limboaminen voi käydä houkuttelevan helpoksi. Taas haluan sanoa, että me tarkkailemme teitä.

Minä näkisin mielelläni jonkun toisen hallituspohjan, ja rutkasti paremman hallitusohjelman. Luonnolle, ilmastolle, vähemmistöille, kaikille.

Lauri Kaunisaho

Opiskelija, kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele/Joensuu