Sateenkaarilippu tuo hyväksynnän kokemuksia

Mielipidekirjoitus sateenkaariliputuksen puolesta. Julkaistu Pielavesi-Keiteleessä 30.11.2022.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETJULKAISTU LEHDESSÄ

11/30/20221 min read

Sateenkaariliputus järjestetään vuosittain monessa Suomen kunnassa. Keitele ei ole kuitenkaan ikinä liputtanut Pride-viikon kunniaksi. Mielestäni meidän pitäisi.

Sateenkaarilippu on globaali tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden symboli. Julkinen liputus ilmaisee tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksille, yhdenvertaisuudelle ja syrjinnän vastustamiselle.

Opiskelukaupungissani Joensuussa sateenkaarilippu on ollut näkyvästi esillä Pohjois-Karjala Pride -viikolla. Jo lipun näky on ollut minulle voimaannuttava kokemus. Merkki siitä, että Joensuu toivottaa erilaiset ihmiset tervetulleiksi.

Olen parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa. Tiedän sateenkaari-ihmisten usein kokemat epävarmuudet. Moni miettii, kelle, missä ja milloin on järkevää tai turvallista kertoa avoimesti itsestään tai parisuhteestaan. Ikävä kyllä.

Taannoinen eduskuntakeskustelu translain ympärillä muistuttaa, kuinka Suomessa on yhä syrjiviä asenteita sateenkaari-ihmisiä kohtaan. Myös maailmalta kantautuvat kauheat uutiset kertovat, mihin syrjivä retoriikka voi äärimmillään viedä: USA:n Colorado Springsissä tehtiin äskettäin joukkoampuminen Club Q -sateenkaariyökerhossa. Sateenkaariyhteisö on globaali – Sen hyväksyntää ja turvallisuudentunnetta tuleekin edistää kaikkialla.

Erityisesti maaseudulla monen LGBTQ-ihmisen on vaikea olla avoimesti oma itsensä. Pelkona voi olla juoruilu, syrjintä tai vihapuhe. Tämä täytyy tunnistaa.

Keiteleen kuntastrategian arvoista löytyy ”avoin, rohkea, reilu” ja ”ihmistä lähellä." Sille pohjalle on hyvä rakentaa. Liputus on pieni, edullinen mutta vaikuttava ele.

Sateenkaarevat keiteleläiset ansaitsevat voimaannuttavia hyväksynnän kokemuksia. Siksi tein liputusaloitteen viime valtuustossa. Toivotaan sille menestystä!

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele