Susiviha ei ratkaise mitään

Ajatuksia ajankohtaisesta susikeskustelusta.

MIELIPIDEKIRJOITUKSETBLOGI

4/14/20231 min read

Susikeskustelua käydään alueellamme kiivaasti. Luonnonystävänä minua sapettaa monen sokea susiviha.

Pielavedelläkin nähty, monen ihmisen verenhimoinen suhtautuminen susiin on ikävä merkki suomalaisen luontosuhteen rapautumisesta.

On totta, että sudet nappaavat joskus lemmikkejä ja kotieläimiä. Se on surullista, sitä en vähättele. Luonto on raaka isäntä. Susi ei mahda vaistolleen mitään.

Moni vaatii susiongelmien ratkaisuun tunnetusti sitä "kättä pidempää." Esimerkiksi Pekka Hänninen esitti äsken Pielavesi-Keiteleessä (13.4.) jopa Suomen susikannan puolittamista. Vaikka susivahingoista olisikin henkilökohtaisesti kipeitä kokemuksia, niin tieteelle ja tutkijoille ei tässäkään asiassa kannata kääntää selkäänsä. Susien tappaminen ei ole mikään suoraviivainen ratkaisu.

Puhumme älykkäästä, tuntevasta ja sosiaalisesta laumaeläimestä. Yksittäisten susien tappaminen häiritsee loppulauman dynamiikkaa, mikä lisää epätoivoisten ja aggressiivisten yksilöiden määrää. Siis pihasusia. Tämä korostuu, jos lauman alfauros poistuu.

Kokonaisten laumojen tappaminen kerrallaan taas häiritsisi ravintoketjuja, lisäten mm. hirvieläinten määrää – Samalla myös niiden aiheuttamia riskejä liikenteelle ja metsätaloudelle. Se on se kääntöpuoli.

Rauhaisa yhteiselo kaikkien luonnonkappaleiden kanssa on lopulta myös ihmisen etu. Me olemme osa luontoa. Luulisi, ettei tuo ole mikään radikaali ajatus.

Toimivia ja luontoystävällisempiä vaihtoehtoja susiongelmiin on kehitelty. Löytyy suurpetoaitaa ja metsästyskoirien suojaliivejä. Uusiakin keinoja tarvitaan, mutta niiden kehittely vaatii ruudin sijasta kiihkotonta keskustelua paikallisten, viranomaisten, asiantuntijoiden ja riistatoimijoiden välillä. Susivihaan tuudittautuminen on väärin.

Hänninen viittasi "kansan oikeustajuun." Veikkaan kuitenkin, että kansan hiljainen enemmistö ymmärtää susikysymyksen monimutkaisuuden ja tunnistaa eri eläinten, myös suurperojen, arvon maamme luonnolle.

Lauri Kaunisaho

kunnanvaltuutettu, valtuuston II vpj. (vihr.)

Keitele/Joensuu